Видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините.

...
 Видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините.
Коментари Харесай

Стойнов за машините: ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка

 

Видеозаснемането е наложителна част от процедурата по засвидетелствуване на машините. Това декларира заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, който стана причина ЦИК да анулира машинния избор в неделя. Това се случи, откакто в отчет на ДАНС се разказват дейности на зам.-министъра на електронното ръководство.

„ Справката на ДАНС от 26 октомври е цялостна с непроверени и погрешни изказвания за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините “, написа в позиция до медиите Стойнов.

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

Той изясни и че ДАНС внушава, че е изнесъл сензитивна информация на флашка.

„ Това е неистина, която даже механически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, „ с цел да си го виждам и да си поиграя с него “ са освен погрешни (лесно проверимо от видеозаписа), само че и на практика невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде сниман с камера. Всички разказани в справката на ДАНС събития са се случили в формалната зала за засвидетелствуване на машините в Министерството на електронното ръководство. Залата е оборудвана с камери и система за надзор на достъпа. Работил съм единствено в наличието на членовете на работната група и нито за миг в „ хранилища и тъмни стаички ”, нито в пространства, в които има машини, предопределени за гласоподаване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласоподава. Ние разполагаме само с шест тестови машини, с които не може да се гласоподава “, споделя още зам.-министърът. 

Всички ролки за машините, които ЦИК желае от печатницата на Българска народна банка е 30 000, само че те могат да доставят единствено половината

Стойнов изяснява в позицията си още, че на 25 октомври не е разпореждал още едно създаване на изходния код. По думите му става въпрос за настройване на една машина и тестово гласоподаване с нея, като в този развой изходният код не взе участие, няма общо и с довереното създаване на изходния код.

Вижте цялостния текст на позицията на заместник-министър а на електронното ръководство Михаил Стойнов:

„ Както към този момент стана ясно, по-малко от 24 часа преди деня за размисъл беше нападнат машинният избор, който опазва изборния резултат от стотици хиляди невалидни гласове. Атаката се насочи и към мен персонално, в качеството ми на отговорник за координирането и контрола на процеса – моя задача е да подпиша решението за засвидетелствуване или неудостоверяване на машините. Скандално погрешна информация беше употребена против Министерството на електронното ръководство (МЕУ) и мен в частност. Сега, когато към този момент няма риск да бъда упрекнат в интервенция в изборния ден, върша следните разяснения “, написа Стойнов.

Защо аз давам отговор за удостоверяването на машините?

Изборният кодекс показва Министерството на електронното ръководство като виновната институция, която удостоверява машините за гласоподаване.

Аз, като заместник-министър, съм избран със заповед на министър Александър Йоловски да давам отговор за координирането и контрола на процеса по засвидетелствуване на машините в частта, в която е отговорно Министерството на електронното ръководство. Аз съм определил шефа на дирекция “Мрежова и осведомителна сигурност ”, който е най-висшият държавен чиновник на МЕУ в региона на осведомителната сигурност, и в същото време е и народен координатор по киберсигурност, да управлява групата, която сертифицира сигурността на машинния избор.

Секциите отварят в 7 ч., гласуването би трябвало да завърши в 20 ч.

Аз имам цялостното законово право и най-много обвързване да управлявам този развой, да вземам участие във всички негови стадии и да подписвам всички документи, в това число крайния акт, с който процесът по засвидетелствуване завършва.

Аз водих цялата преписка с Централната изборна комисия (ЦИК), обвързвана с този развой, участвах в работни срещи с ЦИК и в нито един миг, преди да стартира дейното мероприятие против честния избор ЦИК не е сложила под въпрос легитимността на дейностите ми.

Припомням, че по време на парламентарните избори през октомври 2022 година и април 2023 година всички действия, които правя аз, също са били делегирани на заместник-министри на електронното ръководство. Без никакви възражения от ЦИК. Включително когато предходен заместник-министър на електронното ръководство подписва решение за засвидетелствуване на машините.

Защо съм разпоредил още едно създаване на изходния код на 25-и октомври?

Не съм разпореждал. Имам право и желаех да проследя изначало до дъно значима стъпка в процеса за засвидетелствуване – конфигурирането на една машина и тестово гласоподаване с нея. В този развой изходният код не взе участие и този развой няма нищо общо с довереното създаване на изходния код. Довереното създаване по формулировка е развой, който се прави от ЦИК. И то се случва единствено един път – на 20 октомври, под управлението на ЦИК, на преносим компютър на ЦИК. МЕУ и представителите на 4 парламентарно показани партии и обединения единствено участваха и следиха. В нито един миг МЕУ не е имало достъп до довереното създаване на кода. На събитието на 20 октомври ЦИК генерира и ключа за машините, на техен преносим компютър. От този миг нататък никой с изключение на ЦИК не може да „ пипне кода “ за изборите и да промени нещо в доверено построения програмен продукт. А задачата на техния специалист (доц. Златогор Минчев от БАН) е да съблюдава само ЦИК да имат достъп до генерираните ключове.

Крайният резултат от довереното създаване на изходния код на преносимия компютър на ЦИК беше сниман с голям брой видеокамери на мобилни телефони – от представителите на ЦИК и на съвсем всички партии – факт, който явно не е провокирал никакви терзания в службите, които участваха на събитието. На същото това събитие се конфигурира една машина за гласоподаване, което не беше неразрешено да се снима (и никой не е претендирал видеата на представителите на ЦИК и партиите) – същия развой, само че в тестова среда, снимах и аз, няколко дни по-късно. Тоест, инсталирането на изходния код може да се снима свободно, а когато ние правим проби – не може?

Това важи и за балотажите

Работата на МЕУ по засвидетелствуване на машините продължава и след довереното създаване на изходния код – поради прекомерно късите периоди, в които би трябвало да се оправим след приемане на изходните материали от ЦИК (16.10). Това е процесът, за който давам отговор аз. Целта му е да тества правилната работа на хардуера и софтуера открай до дъно, като симулира процесите, които би трябвало да се извършват от всяка секционна изборна комисия в изборния ден.

И на предходни избори процесът по засвидетелствуване продължава и след довереното създаване на кода. Защо? Защото, с цел да приключи удостоверяването на машините, МЕУ би трябвало да получи редица документи, информация, смарт карти от ЦИК. На всички избори, в това число на актуалните, тези документи идват със забавяне.

На 25-ти октомври аз пристъпих към финалното тестване преди удостоверяването – провизиране и настройване на тестова машина с тестови програмен продукт, персонално пред мен, като законово акредитиран отговорник за процеса. Както към този момент споделих, няма никакво значение дали тестването завършва преди или след довереното създаване на кода. Ако имаше значение, ДАНС и ЦИК щяха да реагират и възразят и при предходните избори.

Защо е нужно това видеозаснемане на 25-и октомври и какво съставлява?

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР